Składniki: 2 jajka, 75 ml oleju, 100 g płynnego miodu, 75 g cukru, 150 g maki, 1 i 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 125 ml mleka.
Keksówkę ok. 10×28 cm wyłóż papierem do pieczenia. W rondelku rozpuść cukier z miodem i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczona, cynamonem i imbirem. W misce wymieszaj jajka z olejem i mlekiem. Następnie, cały czas mieszając, pomału wlewaj miód z cukrem. Na koniec wsyp mąkę. Ciasto wymieszaj na gładką masę i wlej je do keksówki. Piecz 40-50 min w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.