Lekka sałatka z pieczoną marchewką, rzodkiewkami i czarnym czosnkiem. Jest idealna na wiosenni i letni lunch, jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.
Składniki: duża garść sałaty, 4-5 marchewek, kilka rzodkiewek, kilka ząbków czarnego czosnku (opcjonalnie), oliwa.
Sos maślankowy: pół szkl. maślanki, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu, szczypta proszku z czarnego czosnku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki.
Marchewki umyj i przekrój na pół. Połóż na blaszkę w piekarniku, skrop oliwą i posyp solą. piecz ok. 20 min w temp. 220 stopni. W misce wymieszaj wszytskie składniki sosu i odstaw na czas pieczenia marchewek.
Na talerz połóż sałatkę, skrop ja sosem. Następnie rozłóż marchewki, pokrojone rzodkiewki, ząbki czarnego czosnku. Całość polej sosem.
Ząbki czarnego czosnku i proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.