Bardzo lubię curry. I przyprawę i danie 🙂 Dziś przygotowałam wegańskie curry z kalafiorem i ciecierzycą. Jest pożywne, zdrowe i łatwy! Idealne na piątkowy obiad, rozgrzewające oraz dla osób z insulinoopornością.
Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego, 1 duża cebula pokrojona w piórka, 1 czerwona lub żółta papryka pokrojona w cienkie plasterki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki proszku curry, 1 średni kalafior podzielony na różyczki, 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody, 1 puszka ciecierzycy, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 puszka mleka kokosowego, sól i świeżo pieprz do smaku, natka pietruszki lub kolendra; do podania ryż lub pieczywo.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Dodaj paprykę i smaż 1-2 minuty, aż zacznie zmięknąć. Dodaj czosnek, imbir i curry w proszku. Smaż przez chwilę cały czas mieszając. Dodaj kalafior i wymieszaj. Wlej bulion lub wodę, pomidory i mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na średnio niski i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut lub do momentu, gdy kalafior będzie ugotowany. Dodaj ciecierzycę i gotuj 2 minuty. Curry dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Wymieszać z natką lub kolendrą. Podawaj z ryżem lub pieczywem.