Zapiekana fasolka w pomidorach to fajny pomysł na lekki obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, ale może przygotować to danie z kiełbaską lub innym mięsem.
Składniki: 6-8 mięsistych pomidorów, 1 duża cebula, kilka ząbków czarnego czosnku lub 2 posiekane ząbki białego czosnku, garść fasoli mamuciej (można użyć białej fasoli – 1 puszka), 80 g sera feta lub halloumi (feta będzie lepsza 🙂 )sól i pieprz do smaku, ulubione zioła: oregano, bazylia lub zioła prowansalskie.
Pomidory przekór na pół i piecz -25 min w temp. 200 stopni. Z upieczonych pomidorów zdejmij skórkę, przełóż do naczynia żaroodpornego i rozgnieć widelcem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw do smaku. Jeśli używasz świeżą fasolę, pokrój ją na 2 cm kawałki i ugotuj. DO pomidorów dodaj fasolę i ser. Wymieszaj. Całość upiec w 180 stopni przez 15-20 min.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.