Gdy zostaną Ci naleśniki można z nich przygotować nie tylko krokiety. Świetnie sprawdzą się jak do zrobienia sakiewek. Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki nadziane farszem z soczewicy i pieczarek.
Składniki: 5-6 naleśników, 3/4 szkl. czerwonej soczewicy, ok. 130 g pieczarek, natka pietruszki, sól, pieprz, mała cebula, czubrica zielona, szczypiorek.
Pieczarki oczyść, drobno pokrój i usmaż na patelni wraz z pokrojoną cebulą doprawiając solą i pierzem. Soczewicę ugotuj i odcedź. W misze wymieszaj soczewicę z pieczarkami, wsyp natkę, czubricę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na środek każdego naleśnika połóż po 1-2 łyżek farszu. Zawiń sakiewki i obwiąż szczypiorkiem.
Czerwona soczewica, pieprz ziołowy, sól smakowa i zielona czubrica od Radix-Bis.