Bigos z patisona to mój kolejny pomysł na to warzywo. Ten przepis nie ma nic wspólnego z tradycyjnym bigosem z kapusty, ale smakuje również wyśmienicie. Taki bigos można przygotować też z cukinii.
Składniki: 400 g patisona, 1 marchewka, 1 cebula, ok. 200 g ulubionej kiełbasy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub sosu pomidorowego, sól (ja użyłam o smaku cebula-czosnek-szczypiorek), pieprz (ja użyłam pieprzu ziołowego), kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, 100 ml wody, olej do smażenia.
Marchewkę i patisona obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Patisona posól i odstaw na 10 min. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę, marchewkę i kiełbasę oraz liście i ziela angielskie. Wsyp przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj odciśniętego patisona i smaż przez ok. 5 min na dużym ogniu. Po tym czasie zmniejsz ogień, wlej wodę i dodaj koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie – ale wciąż chrupiące. Bigos powinien być lekko pikantny. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.
Użyta w przepisie sól cebula-czosnek-szczypiorek i pieprz ziołowy od Radix-Bis.