Zielone gniazdko
Składniki dla 4 osób: 400 g szpinaku, 200 g szczawiu, 2 pęczki natki pietruszki, 3 liście zielonej sałaty, cebula, 3 ząbki czosnku, 5 jajek, 3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki startego sera, 2-3 łyżki śmietany, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, pieprz, gała muszkatołowa
Umyty szczaw, szpinak, sałatę i natkę pokroić w paski, cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać zieleninę i chwilę smażyć. Mieszając doprawić solą, pieprzem, gałką i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i pozostawić na maleńkim ogniu. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać ze śmietaną i orzechami, wlać do zieleniny, wymieszać, zdjąć z ognia. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z zieloną masą. Kokilki wysmarować masłem. Wypełnić przygotowaną masą, w środku zrobić wgłębienie, w każdym umieścić jajko. Posypać startym serem, można też posypać po upieczeniu. Piec 20 min w temp. 200 stopni.
Zielone gniazdko
