Składniki: 80g czerwonej soczewicy, 120g fasolki szparagowej, 5 średnich marchewek, 1 mała puszka mleczka kokosowego (200ml), 1-2 łyżki czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka curry, szczypta kurkumy, szczypta słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju kokosowego, kolendra lub natka pietruszki do posypania.
Soczewicę ugotuj. Fasolkę i marchew umyj. Z fasolki odetnij końcówki i przekrój na ok. 3-4 cm paski. Marchew obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć fasolkę i marchewkę. Smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodaj pastę curry. Na początku dodaj 1 łyżkę, w każdym momencie można dodać więcej pasty, w zależności czy lubisz bardziej ostre dania.Wymieszaj. Dodajemy mleczko kokosowe i ½ szklanki wody, mieszamy. Gdy danie się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj do uzyskania pożądanej miękkości fasolki i marchewki – ok. 20 minut. Curry serwujemy z soczewicą, natką pietruszki. Ja jadła curry z chlebkiem ziarnistym. Można podać je z pieczywem lub ryżem.