Dziś razem z Grill i Ogród mam pomysł na grilla dla wegan. Tofu w przepysznej pomidorowo-czosnkowej marynacie, imbirowo-miodowej marchewki, cukinia curry, pieczarki i papryka.
Pomidorowe tofu: kostka tofu (u mnie wędzona), łyżka sosu sojowego, 1 łyżka jasnego miodu, 5 pokrojonych pomidorków w oleju, 2-3 łyżki oleju z pomidorów, łyżeczka czerwonej czubricy (opcjonalnie), pół łyżeczki czarnego lub ziołowego pieprzu, 2 łyżki sezamu lub czarnuszki, szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie).
Tofu pokrój w plastry. Składniki marynaty wymieszaj i dodaj tofu, całość wymieszaj. Ja marynowałam całą noc, ale godzina wystarczy. Zamarynowane tofu grilluj po 2-3 min z każdej strony. Gotowe podawaj posypane szczypiorkiem.
Marchewka: ok. 600 g małych marchewek, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu, pół łyżeczki mielonego imbiru, szczypta soli i pieprzu. W misce wymieszaj oliwę, miód i przyprawy. Włóż umyte marchewki i wymieszaj z marynatą. Marchewki grilluj przez ok. 10-15 min przewracając je co jakiś czas i smarując marynatą.
Pieczarki: 200 małych pieczarek, po pół łyżeczki soli, pieprzu i przyprawy gyros, 1-2 starte ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), natka pietruszki. Pieczarki umyj, wyjmij nóżki. Większe można przekroić na pół. W misce wymieszaj pozostałe składniki i włóż pieczarki. Wymieszaj je w marynacie i odstaw na min. 15 min. Po tym czasie można je grillować – po ok. 5 min z każdej strony.Posyp posiekaną natką pietruszki.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pokrój je na kawałki – grilluj po 3-5 min a każdej strony.
Cukinię umyj, odkrój końcówki, pokrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze na dwie lub trzy części. Słupki cukinii skrop oliwą, posyp solą pieprze i curry lub inna ulubioną przyprawą. Grilluj kilka minut z każdej strony.
Czarny Czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO. Czarnuszka, pieprz ziołowy, sól, czubrica, przyprawa do gyrosa od Radix-Bis.