W tym roku mam mnóstwo fasolki szparagowej. Bardzo ją lubimy, dzieci przepadają za ugotowaną fasolką z bułką tartą. Ale.. ile można 😉 przygotowałam już kilka przepisów na z fasolką w roli głównej. Dziś pomysł na jarzynkę do mięsa lub (jak w przypadku moich dzieci) po prostu przekąskę 🙂
Chrupiąca cebula: 3 cebule, pokrojone w piórka, 4 łyżeczki oliwy, ½ szklanki mąki (ja użyłam owsianej), 2 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki soli, szczypta czarnego czosnku w proszku.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Cebulę wymieszaj z oliwą i pozostałymi składnikami. Cebulę rozłóż na blachę i piecz 25-35 min. W trakcie pieczenia przemieszaj ją 2 razy, żeby cebula równomiernie się zrumieniła.
Gotową cebulkę podawaj z ugotowaną fasolką szparagową.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.