Wielkanocne baby i babeczki, każdy ma swój ulubiony i pyszny przepis na te wspaniałe wypieki. Ja chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne babeczki drożdżowe. Idealnie komponują się w koszyczku wielkanocnym i jako ozdoba na stole 🙂
Składniki: 500g mąki, 35 g drożdży, pół szklanki mleka, 150 g cukru, 150g masła, 5 jajek, szczypta soli, pół szklanki śmietanki 30%, 2 kieliszki rumu, cukier puder do posypana.
Masło roztop i ostudź. Przygotuj rozczyn: do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp szczyptą cukru i mąki; odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem i solą. Jajka wymieszaj ze śmietanką i ostudzonym masłem. We wgłębienie w mące wlej wyrośnięte drożdże oraz masę jajeczno maślaną i wlej rum. Wyrób gładkie ciasto i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Wysmarowane tłuszczem foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 min. w tem. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z magazynuj Moje Gotowanie.