Kto lubi gofry? Ja dziś zapraszam na gofry z pieczoną dynią piżmową. Dynia dodaje słodyczy, orzechowego posmaku i cudownie bogatego koloru. Można je jeść na słodko lub wytrawnie.
składniki: 300 g pieczonej dyni piżmowej, 100 g schłodzonego roztopionego masła, 200 g maślanki, 200 ml pełnego mlek, 2 jajka, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie), 1 łyżeczka soli, 200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Upieczoną dynię zmiksuj z masłem, maślanką, mlekiem i jajkami. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 20 minut. Podgrzej gofrownicę, w razie potrzeby posmaruj ją roztopionym masłem.. Wlej chochlę ciasta na środek. Delikatnie zamknij pokrywkę i gotuj przez kilka minut lub do momentu, aż na zewnątrz będzie chrupiące (czas pieczenia zależny jest od typu gofrownicy). Pozostaw do ostygnięcia na minutę, a następnie podawaj na słodko lub na słono, np z dżemem, syropem klonowym, smażonym boczkiem czy jajkiem sadzonym.
Jeśli nie masz gofrownicy, możesz zamiast tego zrobić placuszki. Podgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, a następnie wlej małą chochlę ciasta. Smażyć kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Ciasto można przechowywać dobę w lodówce, przed pieczeniem należy wyjąc na ok. godzinę aby się ociepliło.
Ceramika do Inżynier Sowa.
Przepis od Rachel Khoo.