Suflet brokułowy z oliwkowym puree
Składniki: 1 brokuł (ok. 500 g) 280 ml chudej śmietanki, 4 jajka, spora szczypta sproszkowanego czarnego czosnku, sól, pieprz; 20 czarnych oliwek, 80-100 ml oliwy, odrobina soku z cytryny (do smaku).
Brokuła gotujemy i odcedzamy. Następnie miksujemy do na jednolitą masę z żółtkami, śmietanką, czosnkiem, solą i pieprzem. Przelewamy do dużej miski. Białka ubijamy na sztywno. Najpierw 1/3 białek delikatnie mieszamy z masą brokułową. Czynność tę powtarzamy w dwóch turach. Cztery lub 3 foremki do sufletów (w zależności jakiej są wielkości) smarujemy masłem. Do każdej foremek wlewamy masę. Pieczemy przez 30-35 min w temp. 220 stopni, aż suflety wyrosną i się zrumienią.
Oliwki miksujemy z oliwą i sokiem z cytryny.
Gotowe suflety podajemy z puree oliwkowym i świeżym pieczywem.
Porcje 4; kcal: 504; tłuszcz 48 g.
Proszek z czarnego czosnku od Czary Czosnek Bio.