Chleb orkiszowy ze słonecznikiem
Składniki: 400 g mąki orkiszowej, 150 g maki żytniej, 3 łyżki oleju, 3 łyżki miodu, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki pestek słonecznika.
Drożdże wkruszyć do letniego mleka posypać odrobiną maki i odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto wkładamy do keksówki (30×10) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Chleb pieczemy 40 min w temp. 180 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb na 10 min. Lekko wystudzony chleb kładziemy na kratkę i studzimy.
Mąka orkiszowa, mąka żytnia i słonecznik od Radix-Bis