Sernik z bezą
Składniki na ciasto: 250 g maki, pół szkl. cukru, 100 g margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa: 1 kg twarogu, 2 szkl. mleka, 1 szklanka cukru pół szklanki oleju, 1 budyń śmietankowy, 2 jajka, 4 żółtka.
Beza: 6 białek, 1 szkl. cukru.
Z podanych składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto i wylepić nim prostokątna blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jajka, żółtka i cukier utrzeć, miksując dodawać twaróg. Wlać mleko i olej, potem wsypać budyń. Masę wlać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na 40 min. Ubić pianę z białek. Gdy będą już sztywne, cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Sernik piec jeszcze 20 min. w temp. 180 stopni.
Sernik z bezą
