Lekko ostre awokado
Składniki: 1 lekko dojrzałe awokado, około 2 garści pomidorków np. koktajlowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka czarnuszki, 1 łyżka octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej bazylii, 1 łyżeczka ostrej papryki.
Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Wrzuć do miski, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego, wypełnij pomidorkami, posyp czarnuszką i bazylią. Piecz około 20-30 minut. Jedz gorące.
Propozycja podania: kilka minut przed wyjęciem, posyp danie fetą; podawaj z jajkiem na twardo lub w koszulce; zajadaj z pieczywem.
Lekko ostre awokado
