Malinowe żelki z sokiem z cytryny i imbirem
Chcę się z Wami podzielić bardzo prostym i przyjemnym do wykonania przepisem na żelki dla dzieci, a także dla starszych łasuchów! Żelki zrobiłam głównie z myślą o dzieciach, aby zadbać o ich odporność w okresie jesienno-zimowym.
Składniki: 1 kubek soku malinowego, z czarnego bzu czarnego 1/4 szklanki soku z cytryny z imbirem (ja użyłam firmy Limmi); 5-6 solidnych łyżeczek żelatyny + kilka łyżek wody do nasączenia żelatyny, 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na kilka minut, aby napęczniała. Podgrzej sok (ma być gorący nie wrzący), dodaj żelatynę i miód jeśli chcesz go użyć. Wszystko dobrze wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny z imbirem, wymieszaj. Przelej masę do foremek. Zostaw do przestygnięcia w temperaturze pokojowej lub włóż do lodówki na kilka godzin. Żelki wytrzymają w lodówce 2 tygodnie.
Zamiast soku można zrobić samemu wywar z owoców z czarnego bzu oraz napar imbirowy.
Wywar z bzu: 20 dag świeżych owoców czarnego bzu lub 15 dag suszonych, 2 l wody. Owoce zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie przecedzamy wywar przez sitko i odstawić w chłodne miejsce.
Napar imbirowy. 3 cm imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie rozpuścić w nim miód lub cukier.