Pożywna i pyszna owsianka marchewkowa jest idealna na chłodne poranki 🙂
Składniki: 2 szkl. płatków owsianych, 3/4 szkl. startej na dużych oczkach marchewki, 1 i 3/4 szkl. mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli, 2 jajka, 2 łyżki miodu, pół szkl. rodzynek, 1/3 szkl. siekanych orzechów.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne. W misce wymieszaj płatki owsiane z solą, gałką muszkatołową, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i rozbełtane jajka. Wymieszaj. Dodaj miód i marchewkę oraz rodzynki i orzechy. Wszystko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego i dociśnij masę. Piecz 40-45 min.










