Ten poszarpany naleśnik został wymyślony przez austriackiego cesarza Franciszka Józefa. Naleśnik można jeść na śniadanie lub na deser czy podwieczorek 🙂
Składniki: 25 g rodzinek, 3 jajka, 2 łyżki rumu, łyżeczka masła, 100 g kwaśnej śmietany, 100 g cukru, 85 g mąki pszennej, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli.
Rodzynki zalej rumem i odstaw na co najmniej godzinę. Patelnie 24 cm. posmaruj masłem i włóż lodówki.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 175 stopni. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru i śmietaną. Do masy jajecznej dodaj mąkę, sól, cynamon i rum z moczenia rodzynek, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając stopniowo dodawaj cukier. Pianę połącz z przygotowaną masą naleśnikową. Całość przelej na patelnię i posyp rodzynkami. Piecz przez ok. 20 minut. Upieczony naleśnik dwiema łyżkami porwij na kawałki.
Kawałki naleśnika przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi dodatkami – np. dżem. Ja naleśnik podałam z duszonymi śliwkami.










