Składniki: 2 czerwone papryki, 1 mała zielona i żółta cukinia, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 pomidory, 2 średnie marchewki, 5-6 kiełbasek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, natka pietruszki.
Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Kiełbaskę pokrój w półksiężyce. Na patelni rozpuść masło klarowane i przesmaż cebulę. Następnie dodaj kiełbasę i marchewkę i smaż wszystko przez chwilę (około 5 minut). Na koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojoną paprykę i smażymy około 7 minut. Dodaj cukinię i smaży przez 5 minut. Na koniec dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko duś około 5 minut. Jeśli jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej. Leczo dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Ja dodatkowo leczo doprawiłam proszkiem z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
Gotowe leczo podawaj z ulubionymi dodatkami – świeżym pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.