Składniki: 1,5 kg mięsa wołowego z łopatki lub karkówki, 350 ml piwa lager, 1 duża cebula, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki mąki, 2 łyżki oleju, 500 ml bulionu lub wody, 2 gałązki tymianku, sól, pieprz, natka pietruszki.
Mięso pokrój w kostkę, posyp solą, pieprzem oraz obtocz w mące. Cebulę i seler naciowy pokrój w kostkę. Marchewki obierz i pokrój w 2 cm kostkę. W garnku podgrzej olej i usmaż na nim mięso. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Wymieszaj i smaż kilka minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i wlej piwo. Całość wymieszaj i zeskrob to co przywarło do dna. Dodaj gałązki tymianku, wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj marchewkę. Na tym etapie możesz posmakować mięso i sos i doprawić go solą oraz pieprzem. Jeśli jest taka potrzeba dolej bulion lub wodę. Danie gotuj przez jeszcze 30-45 min. – do miękkości warzyw i mięsa. Gulasz posyp natką pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką 😉