Składniki: 600 g makaronu, 800 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 6 gałązek tymianku, 100 ml białego wytrawnego/półwytrawnego wina, 150 ml wody po gotowaniu makaronu, 3 łyżki 12% gęstej śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz, tary ser.
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Na patelni roztop mało i dodaj grzyby i cebulę. Posyp je solą i pieprze i smaż przez 10 minut, aż zmiękną i większość wody odparuje. Gdy grzyby są miękkie, dodaj czosnek i tymianek. Smaż przez kilka minut. Wlej wino i smaż aż odparuje. Dodaj śmietanę i wodę po gotowaniu makaronu, wymieszaj. Dodaj makaron i wymieszaj. Całość dopraw do smaku. Makaron podawaj posypany tartym serem.