Dieta śródziemnomorska inspirowana tradycyjnym stylem żywienia mieszkańców państw, takich jak Włochy, Hiszpania czy Grecja. To jeden z najzdrowszych modeli odżywiania, pozytywnie wpływający na ludzkie zdrowie, długowieczność oraz dobre samopoczucie. W przygotowanym poniżej artykule zamieszczono odpowiedź na pytanie – dlaczego warto wprowadzić dietę śródziemnomorską?
Czym jest dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska po raz pierwszy pojawiła się w literaturze w latach 50. XX za sprawą dr. Ancela Keysa. Określił on tym mianem sposób odżywiania wybranych populacji, żyjących w regionie basenu Morza Śródziemnego. Do jego cech charakterystycznych warto zaliczyć spożywanie dużej ilości warzyw oraz owoców, roślin strączkowych i orzechów, a także ryb czy owoców morza.
Do posiłków najczęściej dodaje się oliwę z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. To także ograniczenie spożycia alkoholu i uwzględnienie aktywności fizycznej, stanowiącej jeden z kluczowych elementów zdrowego trybu życia.
Jakie są zalety diety śródziemnomorskiej?
Wprowadzenie diety śródziemnomorskiej wiąże się z szeregiem korzyści. Przede wszystkim obfituje ona w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze omega-3, pomagające obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększyć poziom „dobrego” HDL. Regularne jedzenie ryb, warzyw czy produktów pełnoziarnistych przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału, udaru albo miażdżycy.
Ponadto duża zawartość błonnika, niewielkie ilości cukru i niski indeks glikemiczny posiłków pomagają utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, w związku z czym dieta sprzyja nie tylko utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale również zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Zawarte w warzywach, ziołach, oliwie z oliwek i owocach polifenole i antyoksydanty, neutralizują wolne rodniki, zmniejszają stany zapalne w organizmie oraz spowalniają procesy starzenia. Natomiast pełne błonnika i zdrowych tłuszczów posiłki, są niezwykle sycące, co zapobiega podjadaniu.
Dieta śródziemnomorska może przyczynić się do obniżenia ryzyka depresji, choroby Alzheimera albo demencji. Wynika to z bogactwa w zdrowe tłuszcze, orzechy, ryby oraz przeciwutleniacze, które wspierają funkcje poznawcze.
Warto mieć wzgląd na to, że ten rodzaj diety prócz jedzenia, obejmuje też regularną aktywność fizyczną, celebrowanie posiłków i czasu z bliskimi, a także spożywanie dań w spokojnej atmosferze, co sprzyja zdrowiu psychicznemu.
Dla kogo dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska jest odpowiednia praktycznie dla każdej osoby – zarówno dla ludzi zdrowych, jak i zmagających się z różnego rodzaju schorzeniami, jednak w takim przypadku warto skonsultować ją z lekarzem. Polecana jest dzieciom, dorosłym, seniorom, a także kobietom w ciąży i karmiącym.
Wspaniale nadaje się dla osób z nadwagą, chorobami serca, cukrzycą czy problemami trawiennymi. Jej łagodny charakter oraz brak rygorystycznych ograniczeń sprawiają, że z łatwością można dostosować ją do swoich indywidualnych potrzeb.
To znakomita opcja dla każdego, kto chce prowadzić zdrowy tryb życia, bez rezygnowania ze smaku oraz przyjemności delektowania się jedzeniem. Decydując się na taki krok, warto skorzystać z gotowych diet online, których układaniem zajmują się wykwalifikowani specjaliści.
Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto? Podsumowanie wpisu
Dieta śródziemnomorska jest jednym z najzdrowszych modeli żywienia. Opiera się zarówno na świeżych warzywach oraz owocach, jak i na pełnoziarnistych produktach, rybach, oliwie z oliwek czy orzechach. W wyniku wysokiej zawartości błonnika, zdrowych tłuszczów oraz antyoksydantów wspiera pracę serca, reguluje poziom cukru, a także pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
Jej niezaprzeczalną zaletą jest uniwersalność, dzięki której można ją stosować w każdym wieku, jednak przed wprowadzeniem warto skonsultować się ze specjalistą. To dużo więcej niż dieta, ponieważ obejmuje nie tylko żywienie, ale również aktywny styl życia, równowagę oraz długowieczność.