Do przygotowania tego danie użyłam gotowej marynaty – Sos do kurczaka Kung Pao Stir Fry Lee Kum Kee. Ten sos jest ostry i pikantny oraz lekko pikantno-słodkie smaki.
Składniki: 1 pierś kurczaka, 1 saszetka sosu Kung Pao Stir Fry, 1 czerwona papryka, 1 cebula, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki soli (ja użyła pikantnej), szczypta suszonego imbiru lub trochę startego świeżego, pół łyżeczki słodkiej papryki, duża szczypta proszku z czarnego czosnku, szczypiorek, sezam, ryż.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie (ja użyłam soli pikantnej). Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem z saszetki oraz czarnym czosnkiem i imbirem. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć paprykę i cebulę. Posyp solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj. Po kilku minutach dodaj kurczaka, wymieszaj. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Kurczaka podawaj z ryżem. Danie posyp szczypiorkiem i sezamem. Jeśli chcesz możesz mięso skropić cytryną.