Składniki: 500 g makaronu, 150 g wędzonego boczku, ok. 150-200 g kiełbasy, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g startego sera, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona papryka, pół łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko, sól i pieprz, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku.
Makaron ugotuj i odcedź. Cebulę, paprykę, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni usmaż boczek wraz z kiełbaską. Dodaj do nich cebulę, starty czosnek i paprykę. Usmaż i dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z makaronem. Dodaj 3/4 sera, wsyp proszek z czarnego czosnku i oregano. Całość wymieszaj i Dopraw do smaku. Na koniec dodaj rozbełtane jajko. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą sera. Zapiekankę Możesz posypać suszonym oregano lub czerwoną papryką. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 stopni.