Przepis na pyszne ciasto orzechowe nadziane bakaliami i przekładane dżemem figowym. To ciasto pyszne, proste do zrobienia i pięknie pachnie cynamonem i piernikiem 🙂
Składniki: 7 jajek, 1 i ½ szklanki cukru, 320 g mąki, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao, ¾ szklanki oleju, 1 i ½ szklanki zmielonych orzechów, 1 garść rodzynków, 1 garść moreli suszonych, garść posiekanych orzechów włoskich na wierzch; do przełożenia dżem figowy, porzeczkowy lub konfitura ze śliwek – 250-500 g.
Jajka wybij do miski i zmiksuj z olejem i cukrem na puszystą masę. Wymieszaj mąkę pszenną wraz z sodą proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą do piernika i kakao., a następnie dodaj do masy jajecznej i wszystko razem zmiksuj. Do masy wsyp zmielone orzechy, rodzynki i pokrojone morele. Wymieszaj. Ciasto przelać do prostokątnej formy (posmarowanej masłem, spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównaj. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz 50 minut w 180 st. C.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie lub trzy równe części. Na spodzie rozsmaruj dżem, wyrównaj i przykryj górnym plackiem. Lekko dociśnij. Jeśli przekroisz ciasto na 3 części każdą przełóż dżemem. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na godzinę, Posyp cukrem pudrem.