Składniki: ok. 700 g mięsa wołowego, 300 g dyni, 1 cebula, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 250 ml czerwonego wina, ok. 500 ml wody, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, łyżka oleju, sól i pieprz, natka pietruszki.
Mięso, dynię i cebulę pokrój w kostkę. Marchewki pokrój w talarki, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę. Wrzuć mięso i zrumień z każdej strony doprawiając je solą i pieprzem. Wlej wino i gotuj na średnim ogniu, aż wino odparuje. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlej bulion. Gulasz gotuj przez ok. godzinę. Dodaj dynię i marchewkę i gotuj jeszcze ok. 30 min lub tak długo, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Gulasz dopraw do smaku, wsyp posiekaną natkę pietruszki.