Na rodzinny jesienny obiad poleca się makaron z dyniowym bolognese 🙂
Składniki: 500 g mięsa mielonego, ok. 200 g puree z dyni, 300 ml passaty pomidorowej, 500 g makaronu, 1 cebula posiekana, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta bazylii, szczypta proszku z czarnego czosnku, po łyżeczce soli i pieprzu.
Makaron ugotuj i odcedź. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć mięso z cebulą i czosnkiem. Wsyp po pół łyżeczki soli, pieprzu i oregano. Mięso wymieszaj i usmaż. Wlej passatę pomidorową (słoik przepłucz odrobiną wody i wlej na patelnię), dodaj resztę oregano, sól, pieprz, ostrą paprykę. Wymieszaj i smaż niecałe 10 min. Na koniec dodaj puree z dyni i proszek z czarnego czosnku. Wymieszaj i smaż ok. 5 min. Po tym czasie dodaj ugotowany makaron. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Danie możesz posypać tartym serem.
Oliwa, proszek z czarnego czosnku, suszone oregano i bazylia od Czarny Czosnek BIO.