Kremowa zupa grzybowa
Składniki: ok 300 g grzybów leśnych – mrożone lub świeże, 1cebula, 2 średnie ziemniaki, 70 g masła, sok z połowy cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki słodkiej 18%, 0.7 litra wody lub bulionu warzywnego
przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej.
Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i cebulę, czosnek pokrój w plasterki. W garnku roztop masło i wrzuć cebulę, grzyby i ziemiaki. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku ok 10 minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody lub bulionu oraz przyprawy i czosnek. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem.
Zupę podawaj ze świeżymi ziołami – lubczyk, kolendra lub pietruszka. Możesz również udekorować ją plasterkami grzybów podsmażonych wcześniej na maśle oraz grzankami. Smacznego!
Porada: Jeśli masz grzyby mrożone, to najpierw je naturalnie rozmroź a następnie wylej ciemną wodę.