Tą chałkę zrobiłam dla koleżanek z pracy. W sumie z tego przepisu wychodzą dwie chałki. I bardzo dobrze 🙂 bo nie wiedziałam, że moim dzieciom tak ona zasmakuje. Chałka z tego przepisu wychodzi przepyszna, jest puszyta i długo zachowuje świeżość. My jedliśmy ja z masłem i dżemem truskawkowym mojej mamci 🙂
Składniki na 2 chałki lub 1 dużą: 30 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania, 250 ml letniego mleka, 120 g cukru, szczypta soli, 2 jajka, 100 g masła, miękkiego
Kruszonka: 80 g zimnego masła, 80 g cukru, 100 g mąki pszennej – wszystkie składniki rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodatkowo: 1 jajko.
Drożdże wkrusz do miski z ciepłym mlekiem. Posyp szczyptą cukru i mąki i odstaw na 15-20 min. Dodaj do nich mąkę, cukier, szczyptę soli i masło. Wyrób gładkie ciasto. Możesz wyrabiać mikserem z hakiem. Ciasto odstaw na 60 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformuj chałkę. Podziel ciasto na 8 wałeczków o długości prawie takiej samej jak blacha od piekarnika. Złącz je na górze, a następnie zrób warkocza zabierając zewnętrzne wałki od środka. Na koniec połącz końcówki i przełóż chałkę na blachę, odstaw na 30 min. Po tym czasie posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Chałkę piecz 30 min w temp. 180 stopni.