Ciasto w weekend jest u mnie zawsze. Tym razem ciasto przygotowałam na specjalną okazję – urodziny mojego męża. Czekoladowe ciasto, wiśnie i kruszonka – połączenie idealne 🙂
Posypka: 115 g mąki, 55 g cukru, 55 g zmielonych migdałów lub orzechów, 1 szczypta soli, 90 g masła.
Ciasto: ok.. 500 g wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu), 200 g ciemnej czekolady, 285 g mąki, 35 g kakao, 2 czubate łyżeczki proszek do pieczenia, 1 szczypta soli, 150 g miękkiego masła, 75 g cukru,150 g brązowego surowego cukru trzcinowego, 3 jajka, 250 ml mleka.
Wiśnie rozmroź i wysusz. Jeśli używać wiśni z kompotu to odsącz je i wysusz ręcznikiem papierowym. Blaszkę 20×30 cm lub okrągłą 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st.
Kruszonka: połącz wszystkie składniki w misce i odłóż na bok.
Caso: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i kakaem. Masło wymieszaj na puch z cukrem. Ciągle mieszając dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Potem na przemian dodawaj mąkę i mleko. Ciasto mieszaj tylko do jednorodnego połączenia. Do ciasta dodaj 1/3 wiśni i wymieszaj, a następnie przełóż ciasto do formy. Na wiesz wysyp resztę wiśni oraz kruszonkę. Piecz 60-70 min. – do suchego patyczka.
Przepis ze strony: www. madamedessert.de