Ten pyszny i łatwy przepis na ciasto dyniowe jest idealnym ciastem jesiennego sezonu. Ciasto jest miękkie i wilgotne, zwieńczone chrupiącą polewą z herbaty i rumu. Wszystko wokół jest po prostu idealne na każdą jesienną okazję 🙂
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli, 1,5 szklanki puree z dyni, 1 szklanka drobnego cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 szklanki (170 ml) oleju rzepakowego, 3 jajka.
Polewa herbaciano – rumowa:3 łyżki mocnej herbaty, 200 g cukru pudru, 2 łyżki rumu. Bezpośrednio przed polaniem ciasta wymieszaj ze sobą wszystkie składniki polewy, tak aby nie było grudek.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Prostokątną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i sodę). W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni, jajka i olej) – możesz to zrobić łyżką albo mikserem. Połącz zawartość obu misek i krótko wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia. Piecz około 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia. Po wystudzeniu posmaruj ciasto przygotowaną polewą.
Przepis ze strony: www.czteryfajery.pl