Składniki: 80 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 duże jajko, 1 żółtko, 110 g cukru, 45 g masła, 100 g czekolady plus kilka kawałków do dekoracji ciastek, 2 łyżki kakao.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół. Rozpuść masło z kawałkami czekolady na parze wodnej. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zostaw je na boku. W drugiej misce ubij jajko, żółtko, cukier. Gdy mieszanina czekolady i masła lekko ostygnie, wlej ją do mokrych składników i jednocześnie mieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj suche składniki. Porcjami – 1 łycha ciasta, nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zostawieniu odstępu bo ciasteczka lekko się rozleją. Każde ciasteczko posyp solą morską i kawałkami posiekanej czekolady. Piecz około 8-10 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przepis ze strony: www.cursos.recetasychocolates.com