Ten sos jest łatwy w przygotowaniu i pełen grzybkowego smaku. Ma niesamowity smak i jest gotowy w zaledwie 20 minut, to najlepszy dodatek do dań mięsnych i warzywnych, makaronów, ryżu, kasz czy tofu.
Składniki: ½ małej cebuli pokrojonej w kostkę, 1 łyżka masła lub oleju, ok. 400g grzybów pokrojonych w plasterki, sól i mielony pieprz do smaku, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego, ½ szklanki białego wina, ½ szklanki bulionu, ⅔ szklanki gęstej śmietanki, 1 łyżka mąki (ja użyłam orkiszowej), pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, posiekana natka pietruszki.
Cebulę podsmaż na maśle, aż zmięknie, około 3-5 minut. Dodaj grzyby, sól i pieprz. Duś, aż grzyby puszczą sok. Dodaj czosnek oraz tymianek i smaż około 1 minuty. Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż wino prawie odparuje. Dodaj bulion i śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Aby jeszcze bardziej zagęścić sos, wsyp przez sitko mąkę i dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za rzadki dodaj jeszcze trochę mąki. Jeśli zacznie zbyt mocno gęstnieć wlej odrobinę wody. Gotuj sos na wolnym ogniu przez chwilę. Dopraw go proszkiem z czarnego czosnku, solą i pieprzem do smaku, posyp natką pietruszki.
Ja sos podałam z tofu. Pokroiłam go na plastry i przesmażyłam. Pod koniec gotowania sosu dodałam do niego kawałki tofu. Zamiast tofu możesz dodać dowolne mięso lub warzywa.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Na hasło: kasia10 masz 10%zniżki na wszystko w sklepie www.czarny-czosnek.pl
Aw, this was a really nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make an excellent article?but what can I say?I procrastinate alot and by no means seem to get one thing done.