Składniki: pół kg mięsa mielonego, 1 jajko, namoczona i odciśnięta bułka, 1 cebula bardzo drobno posiekana, 2 marchewki starte na drobnych oczkach, sól, pieprz ziołowy, 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego.
Sos: 3 czerwone papryki, 1 cebula, 400 ml passaty pomidorowej, sól, pieprz, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta papryki wędzonej i ostrej.
Na rozgrzanej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dopraw ją solą i pieprzem. Dodaj startą marchewkę oraz liść laurowy i ziela angielskie. Duś przez ok. 15 min. Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, bułką, solą, pieprzem i oraz marchewką z cebulką (wyjmij liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego). Z masy uformować klopsiki i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Przygotuj sos: w rondelku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną paprykę (można ją zblendować) i chwilę smażyć. Wlej passatę oraz przyprawy i dusić do miękkości – ok. 10 min. Do sosu dodaj klopsiki i całość duś kilka minut. Ja danie podałam z ugotowanym makaronem, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami czy ryżem.