Przepis z bloga: www.pysznieczyprzepysznie.pl
Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi
Komu słodkie bułeczki z powidłami śliwkowymi? Są bardzo smaczne w jesienne popołudnia ze szklanką herbaty lub ciepłym mlekiem.
Ciasto drożdżowe: 330 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 20 g drożdży, 40 g cukru, 50 g roztopionego masła, 1 jajko, szczypta soli
Dodatkowo: 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu, cynamon
Do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na godz. Formę na muffiny nasmarować masłem i wysypać mąką. Można również piec pojedynczo na blaszce.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować powidła, posypać cynamonem a następnie zawinąć ku środkowi na 3 części (patrz film w następnym poście). Zawinięte ciasto pokroić na 5 cm kawałki, każdy naciąć na 3 cienkie paseczki i zapleść warkocz. Zwinąć od strony nienaciętej i ułożyć w formie na muffiny.
Piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół.
Supełki nakryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte supełki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec ok 20- 25 min w nagrzanym do 180°C góra-dół piekarniku.