Zupa dyniowa
Wielka, piękna i pyszna. Dynia. Zupę krem z dyni robię kilkanaście razy w roku, ale o tej porze roku smakuje najlepiej. A szczególnie, jeśli użyjemy własnej wyhodowanej dyni
Składniki: pół średniej dyni, 1 pomidor, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę papryki ostrej, sól i pieprz do smaku, oliwa, woda lub rosół; dodatkowo natka pietruszki.
Marchewkę, dynię, cebulę i czosnek obierz i pokrój. W garnku rozgrzej olej i przesmaż warzywa, doprawiając je solą, pieprzem i paprykami.. Wlej tyle wody lub bulionu, aby przykryły warzywa. Gotuj do miękkości. Do zupy dodaj sparzonego pomidora i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku. Zupę posyp natką pietruszki. Podawaj z makaronem, grzanką czosnkową, ryżem, pieczonymi ziemniaczkami.