Biszkopt: 4 jajka, pół szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szkl. mąki.
Białka ubijamy na sztywno, następnie w porcjach, po łyżce dodajemy cukier i miksujemy. Potem pojedynczo dodajemy żółtka po każdym miksujemy minimum pół minuty. Mąkę przesiewamy, mieszamy z pdp i kakao. Mieszając szpatułką w porcjach dodajemy sypkie składniki. Wlewamy do tortownicy 18 cm średnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C funkcja góra-dół, na około 25-30 minut. Ostudzone kroimy na 3 blaty.
Przy składaniu nasączamy słodką herbatą lub kawą.
Krem budyniowy, 500 ml mleka, 1 budyń toffee lub śmietankowy, cukier, 200 ml śmietanki 30%, 1 opakowanie śmietan-fix, 10 g żelatyny i 50 ml wody
400 ml mleka gotujemy, a w 100 rozpuszczamy budyń z cukrem zgodnie z ilością na opakowaniu. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Warto przykryć folią spożywczą, żeby nie było kożuszka.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie- do kremu idzie jeszcze ciepła. Śmietanę ubijamy z fixem. W dwóch porcjach dodajemy wystudzony budyń. Miksuj kilka sekund. Tylko do połączenia składników. Do żelatyny dodaj łyżkę masy, rozmieszaj i jeszcze łyżkę – dobrze wymieszaj. Wlewamy do kremu jednocześnie miksując tylko do połączenia składników. Masa będzie rzadka, ale zgęstnieje w lodówce.
Dodatkowo: kajmak 300 g, prażony słonecznik.
Składanie ciasta:
Biszkopt, nasącz, posmaruj ⅓ kajmakiem, posyp słonecznikiem, nałóż połowę kremu. Ciasto włóż do lodówki na 5 minut (resztą kremu na blacie-mieszamy co jakiś czas). Na schłodzony krem nałóż biszkopt i nasącz go, rozsmaruj ⅓ masy kajmakowej, posyp słonecznikiem nałóż resztę kremu. Na wierz połóż biszkopt, nasącz i rozsmakuj resztą kajmaku. Wierzch posyp słonecznikiem. Zamiast słonecznika możesz użyć orzechów. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.