Czarna soczewica, inaczej beluga, jest najzdrowszą z soczewic. Ma wspaniale właściwości odżywcze i zdrowotne, zawiera dużo białka i jest świetną alternatywą mięsa dla wegan i wegetarian. Dziś pyszny obiad z czarną soczewicą i pieczonymi pomidorami. Czarna soczewica w przeciwieństwie do jej pozostałych odmian w gotowaniu nie rozpada się tak łatwo. Pomidory, czy te podłużne, okrągłe, czerwone, malinowe, żółte, czy te ogromne dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach. Rozmaryn wzbogaci smak, a zielony groszek sprawi, że całość nabierze charakteru. Spróbujcie sami!
Składniki: 100 g czarnej soczewicy, 4 pomidory, pół gałązki świeżego rozmarynu, 5 łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku, 400 ml bulionu warzywnego, dwie garście zielonego groszku.
Pomidory umyj i przekrój na pół. Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą i posyp solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj czarną soczewicę (nie namacza się jej przed gotowaniem, które trwa około 25 minut). Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Pod koniec gotowania wrzuć groszek. Odcedź i dodaj soczewicę z groszkiem do pomidorów. Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czarna soczewica od Radix-Bis. Ceramika autorstwa Inżynier Sowa.