Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam makaronu z zielonej soi), pól kalafiora lub jeden mały, słoiczek suszonych pomidorów w oleju (ok. 200 g), 2 ząbki czosnku, garść pestek dyni, pół pęczka szczypiorku, sól i pieprz do smaku.
Makaron ugotuj i odcedź. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al’dente. Pomidory pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w cienkie półplasterki. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju z suszonych pomidorów i podsmaż pomidory z czosnkiem. Dodaj do nich kalafior i smaż ok. 5 min. mieszając od czasu do czasu. Dodaj makaron, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron przełóż na talerze, posyp pestkami dyni i szczypiorkiem. Możesz dodatkowo posypać starym serem.