Ciasto: 4 jajka, 3/4 szklanki zmielonych migdałów, 1 pełna szklanka wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru.
Masa kokosowa: 500 ml kremówki, 250 g białej czekolady, 1 puszka zimnego mleka kokosowego, 2 pełne łyżki żelatyny, 75 ml wrzątku
Polewa: 150 g białej czekolady, 7-8 łyżek kremówki, 1 łyżka masła
Do dekoracji: wiórki kokosowe, kulki Rafaello.
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 6-7 minut). Do masy jajecznej dodaj wiórki kokosowe wymieszane z mąką migdałową i miksujemy jeszcze chwilę, do momentu połączenia się składników.
Spód formy o wymiarach 24×28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu odklej ciasto od papieru i włóż z powrotem do formy.
Kremówkę podgrzej w rondelku z grubym dnem do chwili, aż zacznie parować (ale jej nie gotuj) i zdejmij ją z palnika. Do śmietanki dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do chwili całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę odstaw aby przestygła, przykryj folią spożywcza i wstaw lodówki na około 4 godziny.
Żelatynę rozpuść we wrzątku i dodaj do niej 3 łyżki gęstego mleczka kokosowego.
W mikserze ubij śmietankę do konsystencji musu. Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz przestudzoną żelatynę i miksuj tylko do chwili połączenia się składników. Po kilku minutach masa zacznie tężeć i wtedy przelej ją na schłodzone ciasto i wstaw do lodówki, na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Połamaną czekoladę, masło oraz kremówkę podgrzej w kąpieli wodnej do chwili, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
Przestudzoną do temperatury pokojowej polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i posyp ją wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki, a kiedy polewa zastygnie, jest ono gotowe do spożycia. Każdy kawałek ciasta udekoruj kulką rafaello.
Przepis pochodzi z bloga http://gotujebolubie.pl