Składniki: 670 g mąki pszennej, 440 g wody, 20 g drożdży, 65 g roztopionego masła, 15 g soli.
W dużej misce wymieszaj drożdże w ciepłej wodzie i odstaw na kilka minut. Wsyp mąkę, sól i mało. Całość dokładnie wyrób. Możesz wymieszaj je w mikserze. Ciasto powinno być średnio gęste. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta uformuj bułeczki o wadze ok. 60 g – wyjdzie ich około 18. Połóż je na basze do pieczenia i zostaw na 30 min. Każdą bułeczkę natnij żyletką i odstaw jeszcze na 10 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. na dno piekarnika połóż kubek lub miskę z wodą. Piecz bułki przez 15-20 min.
przepis pochodzi z książki „Chleb” T.Deker.