Uwielbiam serniki. Mogłabym być na diecie sernikowej 😀 Mistrzynią serników na zimno jest moja siostra. Ostatnio zrobiła przepyszny sernik piernikowo-śliwkowy.
Składniki: 250 g ricotty, 200 g mleka kokosowego, 500 g twarogu sernikowego, 150 g ksylitolu, 150 g pasty orzechowej, 150g powideł śliwkowych 6 łyżeczek żelatyny, 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Ricottę, mleko kokosowe, twaróg i ksylitol zblenduj na gładko. Masę podziel na 2 równe części. Do jednej części masy serowej dodaj przyprawę do piernika i pastę orzechową i ponownie zblenduj. 3 łyżeczki żelatyny zalej odrobiną gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia, odstaw do przestygnięcia. Miksując dodaj ją do przygotowanej masy serowej. Masę serową wylej na do foremki (20 cm) i wstaw do lodówki.
Do drugiej części dodaj dodaj powidła i wymieszaj. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny wymieszaj ze wrzątku, lekko ostudź i zmiksuj z masą serową z powidłami, a następnie wlej na tężejącą masę serowo-piernikową. Sernik pozostaw w lodówce do stężenia. Gotowy sernik można polać czekoladą.
przepis ze strony: www.candypandas.pl