Ta babka dyniowa z kakao to mój hit jesiennych wypieków 🙂 Jak dla mnie to najlepszy wypiek z dynią jaki kiedykolwiek jadłam!
Składniki: 2 szkl. cukru, 3 szkl. mąki, 1 czubata łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 1 szkl. oleju, 1/2 szkl. puree z dyni, 3 łyżeczki kakao, 4-5 łyżek mleka.
Blaszkę z kominem nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W misce utrzyj jajka, olej i cukier. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj puree z dyni i cynamon, wymieszaj. Do drugiej kakao i mleko, wymieszaj. Do blaszki na przemian nakładaj ciasto dyniowe i kakaowe. Piecz 50-60 min. – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło: na podstawie przepisu od Pauliny Krajewskiej.