Nie ma to jak makaron w sosie pomidorowym 🙂 Przygotowanie sosu pomidorowego jest zaskakująco łatwe. Co prawda jest tyle przepisów na sos pomidorowy, ilu jest kucharzy, którzy go przygotowują. Dostosowanie tego sosu do własnego gustu lub planowanego posiłku jest bardzo proste. Ja latem używam pomidorów lima, a zimą pomidorów z puszki. Do tego cebula, czosnek i ulubione przyprawy – świeże lub suszone bazylia, oregano, suszone pomidory, czubrica czerwona.
A to mój przepis na mój sos pomidorowy 🙂
Składniki: 2 puszki pomidorów, 2 średnie cebule, – ząbki czosnku, szczypta czarnego czosnku (opcjonalnie), 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cebulę i czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i wsyp cebulę. smaż ok. 5 min, aż zmięknie. Dodaj czosnek i przyprawy. Smaż ok 2 min. Wlej pomidory i gotuj ok. 20 min. Sos zmiksuj i dopraw do smaku.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO. Sól z dodatkiem cebuli, czosnku i szczypiorku, pieprz ziołowy i suszone pomidory od Radix-Bis.