Składniki: 3 jajka, 1 i 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 szkl. oleju, 300 g puree z dyni, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu.
Jajka utrzyj z cukrem i olejem. Dodaj pure z dyni oraz mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon. Ciasto przełóż do dwóch foremek o średnicy ok. 12 cm nasmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Można użyć foremki z kominem 24 cm. Wtedy należy przygotować podwójną porcję ciasta. Piecz 40-45 min w temp. 180 stopni.
Lukier: barwnik pomarańczowy i zielony, wafelek od lodów, 3/4 szkl. cukru, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka masła, 60 ml mleka.
Do rondelka wsyp cukier, masło i mleko. Gotuj na małym ogniu do roztopienia się cukru. Odstaw na 10 min. Następnie wsyp cukier puder dokładnie wymieszaj. Odlej pół szklanki i wsyp do niej zielony barwnik – ok. 1 szczypty. Do drugiego lukru dodaj pomarańczowy barwnik i wymieszaj.
Upieczone babki ostudź. Zetnij z nich wierzch i połóż jedno ciasto na drugie obracając jo do góry nogami. Na wierz polej pomarańczowy lukier. Wafelek polej zielonym lukrem i włóż na czubek ciasta -, tak aby przypominał gałązkę dyni.