Krem z pora
Sezon na kremowe, rozgrzewające zupy czas zacząć! Pierwszą taką zupą jest zupa z porów z kremowym serkiem maasdamer Hochland. Pory są niezwykle wszechstronne, dodając wyjątkowy, słodki i łagodny smak potrawom. To warzywo wydaje się skromne, ale ma wszechstronne zastosowanie. Używam ich tak jak cebuli, aby zbudować smak na początku przygotowania potrawy. Dziś wpadły do garnka i z serkiem maasdamer stworzyły przepyszną zupę. Serek maasdamer Hochland jest aromatyczny, delikatnie słodki, na ciepło wnosi sporo mocno wyczuwalnej słodyczy. Najlepiej smakuje na zimno. Dodatkowo dodaje zupie smaku i działa jak naturalny „zagęszczacz”. Mam trzy propozycje podania zupy:
1. bez dodatków
2. z prażonymi orzeszkami piniowymi
3. z jajecznymi klopsikami.
Którą wersję zupy wybierzecie?
Kremowa zupa porowa z jajecznymi klopsikami
Zupa: 3 duże pory (biała i jasnozielona część), 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 2 trójkąciki serka topionego Maasdamer @Hochland, sól i pieprz do smaku, 1 l. wody lub bulionu.
Jajeczne klopsiki: 3 jajka ugotowane na twardo,1 jako, 2 łyżki bułki tartej, koperek, szczypiorek, sól, pieprz, curry.
Pory pokroić na cztery części a potem na plasterki (nie muszą być równo). Wsypać je do garnka z roztopioną łyżką masła. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, dodać do porów. Czosnek obrać pokroić i dodać do warzyw. Gdy warzywa zmiękną wlać wodę lub bulion. Wszystko gotować około 15 min. Zupę zblendować z serkiem topionym i ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać wodę.
Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, koperku. Wsypać przyprawy. Wymieszać i uformować małe klopsiki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Zupę podawać z klopsikami lub prażonymi orzechami piniowymi.