Sernik to moje ulubione ciasto. A ten elegancki, czarno-biały sernik smakuje tak dobrze, jak wygląda 🙂
Ciasto czarne: 2 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 szklankę cukru pudru, 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystko połączyć, ulepić kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
Masa serowa: 3 jajka, 4 serki homogenizowane, pół kostki margaryny, 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, 1 szkl. cukru pudru.
Margarynę wymieszaj z serkami homogenizowanymi, 3 całymi jajkami proszkiem budyniowym i szklanką cukru pudru. Na prostokątną blachę lub okrągłą 26 cm. wyłóż połowę ciemnego ciasta, wlej masę serową, a na wierzch pokrusz resztę ciemnego ciasta. Piecz godzinę w temp. 180 stopni. Sernik zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Podaj proszę gramaturę serków homogenizowanych, budyniu i pojemność szklanki… .Diabeł tkwi w szczegółach.
1 opakowanie ma 250 g., używam serka maćkowy 🙂