Składniki: 100 g drożdży, 1 i 1/2 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kg mąki, 5 jajek, 250 g masła, garść rodzynek, szczypta soli, 2-3 łyżki kandyzowane skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Kruszona: 50 g masła, pół szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, 3/4 szkl. mąki.
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i posyp odrobiną mąki. Odstaw na ok. 15 min. Masło roztop. Do dużej miski wsyp rodzynki, skórkę cytrynową i cukier, wlej rozpuszczone masło i przemieszaj. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, sól, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Dużą blachę od piekarnika lub prostokątną i keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na blachę. Do misce, w której było ciasto przygotować kruszonkę – wymieszaj masło z cukrem i mąką i posyp ciasto. Piecz 45 min w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto polej lukrem – cukier puder wymieszaj z kilkoma kropelkami aromatu rumowego i wodą.