Gofry to ostatnio jedno z moich ulubionych śniadań. Udało mi się przygotować kilka zdrowych przepisów, aby rozkoszować się nimi bez wyrzutów sumienia.
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych lub żytnich, 1 op. serka wiejskiego, 3 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu, duża szczypta proszku z czarnego czosnku, 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Zmiksuj wszytskie składniki na gładką masę. Usmaż gofry na nagrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy. Podawaj z ulubionymi dodatkami – u mnie awokado i pomidory.
W wersji na słodko do ciasta dodajcie 1 łyżkę miodu lub cukru oraz (opcjonalnie) łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Podajcie z masłem orzechowym i owocami.
Płatki żytnie, sól ziołowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis. Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.